Wat is een alcholverslaving?

Alcoholisme is iets wat tegenwoordig erg vaak voorkomt in Nederland. Alcohol is dan ook een van de naarste dingen waar je verslaafd aan kan raken. Het is onmogelijk om exacte cijfers te geven van hoeveel alcoholisten er in Nederland zijn. Dit komt doordat mensen het vaak niet weten of niet willen toegeven. Naar schatting zijn er tussen de 150.000 en 350.000 mensen verslaafd aan alcohol in Nederland.

Wanneer spreken we van een alcoholverslaving?

Dat veel mensen niet weten dat ze verslaafd zijn is neit heel gek. Een alcoholverslaving krijg je namelijk niet zomaar. Het is iets wat zich meestal in een jarenlang proces ontwikkeld. Zo zijn er ook genoeg mensen die vaak alcohol drinken, maar er niet aan verslaafd zijn. We spreken dus pas van een alcoholverslaving als je zowel lichamelijk als geestelijk niet meer zonder kan.

Lichamelijk afhankelijk

Lichamelijk afhankelijk zijn van alcohol wilt zeggen dat jouw lichaam niet meer zonder te stof kan. Dit zorgt er dan ook voor dat je last krijg van nare ontwenningsverschijnselen wanneer je voor een bepaalde tijd geen alcohol drink. Een ander lichamelijk effect is dat je steeds meer moet zuipen om hetzelfde te voelen. Dit komt doordat de tolerantie verandert.

Geestelijk afhankelijk

Naast lichamelijk afhankelijk zijn van alcohol is geestelijk afhankelijk zijn ook erg heftig. Wanneer je geestelijk afhankelijk bent dan denk je dat je zelf niet meer zonder kant. Je kunt je dus alleen maar relaxen wanneer je weer een glaasje alcgol hebt gedronken. Dit kan voor veel sociale problemen zorgen.

Ben jij verslaafd aan alcohol? Zoek dan snel hulp. Bij Connection SGGZ kan je altijd terecht voor persoonlijke hulp. Zo kan jij jouw leven weer verbeteren.

Scroll naar boven