Uitwasbare luiers kopen of maken?

Wanneer je eenmaal moeder bent geworden, ontpop je ineens in superheld. de meeste moeders komen na de geboorte van hun kind ineens achter talenten waarvan ze eerder niet wisten dat ze die hadden. Zo kunnen de meeste moeders ineens ontzettend goed bakken, omdat ze dit veel met hun kinderen doen. Ook het koken van gezonde en verantwoorde maaltijden is ineens een must wanneer je voor een gezin moet zorgen. Niet alleen moeders, maar ook vaders worden ineens goed in de gekste dingen.

Zo transformeren veel vaders ineens in een profvoetballer, wanneer ze veel buiten spelen met hun dochter of zoon. Iets wat ook veel volwassenen meer gaan doen als ze kinderen krijgen, is naaien. Je kunt natuurlijk van alles voor je kind naaien, denk aan kleertjes voor de poppen of een leuke romper. Iets wat nog minder populair is, maar wel heel leuk, is het naaien van uitwasbare luiers. Hieronder kun je lezen hoe je dat kan doen

Van welk materiaal kun je het beste uitwasbare luiers maken?

Wanneer je hebt besloten dat je zelf luiers gaat maken, is het natuurlijk de eerste stap om te zorgen voor alle juiste benodigdheden. Ten eerste heb je natuurlijk een juiste naaimachine, spelden en draad nodig. Dit spreekt allemaal redelijk voor zich. Wat minder voor zich spreekt, zijn de materialen die je nodig hebt om uitwasbare luiers te kunnen maken. Uitwasbare luiers bestaan eigenlijk uit vier onderdelen. Ten eerste heb je een soort papieren of fleece inlegdoekje. Het doel hiervan is dat je deze gebruikt om poep op te vangen, hierdoor worden de uitwasbare luiers minder vies, Je kunt deze inlegger maken van papier of fleece. Veel mensen hebben een voorkeur voor een papieren inlegdoekje, omdat je deze gewoon weg kunt gooien.

Daarnaast kun je een extra inlegger maken voor nog meer absorptie van de plas, maar dit is optioneel. Deze extra inlegger wordt gemaakt van een goed absorberend materiaal, zoals bamboevezel. Dan moet natuurlijk de luier zelf gemaakt worden. Om de luiers zelf te maken worden vaak materialen zoals microvezel, katoen, bamboe en hennep gebruikt. De waterdichte laag aan de buitenkant van uitwasbare luiers wordt meestal gemaakt van PolyUrethaan Laminaat (PUL). 

Het model van de luiers

Als je alle juiste stoffen en andere benodigdheden in huis hebt, kun je gaan kiezen voor welk materiaal luier je gaat. Je kunt natuurlijk allemaal dezelfde uitwasbare luiers maken, maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere modellen te maken. Hierdoor kun je zelf kijken wat je het fijnste vindt werken, deze kun je daarna altijd nog in wat grotere getallen maken. Ten Eerste heb je de vouwluier. Dit is eigenlijk niets meer dan een vierkante doek die je tijdens het omdoen in een luier vorm vouwt. Hoewel deze natuurlijk wel erg makkelijk zijn om te maken, vinden veel mensen dit niet erg praktisch. Veel mensen kiezen daarom voor een voorgevormde luier. Deze is, zoals de naam al zegt, voorgevormd in de vorm van een wegwerp luier. Ook zit er elastiek bij de beentjes en kun je deze sluiten met drukknoopjes.  

Scroll naar boven