Stoppen met binge drinken: Een gids voor verandering

Wanneer iemand probeert om binnen een korte tijd zo snel mogelijk dronken te worden, zonder te genieten van zijn of haar alcoholische versnapering, spreken we van binge drinken. Vaak geldt er voor vrouwen dat ze dan vier glazen alcohol drinken binnen twee uur, en voor mannen zes. Er zijn verschillende redenen waarom mensen aan binge drinken doen, maar vaak komt het neer op het feit dat men zich fijner voelt wanneer ze een slok op hebben. Dit kan na verloop van tijd ernstige gezondheidsproblemen en sociale complicaties veroorzaken. Echter is het vaak moeilijk om te stoppen met binge drinken. In deze blog hebben we daarom verschillende effectieve strategieën en benaderingen op een rijtje gezet om te stoppen met binge drinken, zodat ook jij kan genieten van een gezonde levensstijl! 

1. Begrijp de oorzaken

Een cruciale eerste stap om te stoppen met binge drinken is het begrijpen van de onderliggende oorzaken die jou het gevoel geven dat je niet goed kan functioneren zonder alcohol. Zoals in de introductie al kort vermeld kunnen hier verschillende redenen voor zijn. Voorbeelden hiervan zijn stress, sociale druk, onzekerheid en onderliggende mentale gezondheidsproblemen. Begin met het identificeren van persoonlijke triggers om zo gerichter aan een oplossing te kunnen werken. Wanneer je bijvoorbeeld de neiging hebt om te binge drinken, denk voor jezelf na in welke situatie je je bevindt en hoe dit gevoel ontstaan is.

2. Vermijd de triggers

Wanneer je hebt vastgesteld wat je triggers zijn die leiden tot binge drinken, kan je er aan werken om deze bewust te vermijden. Probeer bijvoorbeeld om bepaalde sociale evenementen of locaties te vermijden totdat je sterker staat tegenover deze verleidingen. Daarnaast kan het ook helpen om je triggers met een aantal vertrouwenspersonen te delen, zodat zij er ook voor kunnen zorgen dat ze je niet in verleiding brengen. 

3. Creëer een support netwerk

Stoppen met binge drinken kan een lang en zwaar proces zijn. Zorg er daarom voor dat je er niet alleen voor sta, maar betrek een aantal vrienden, familieleden of zelfs collega’s bij het proces. Een sterk support netwerk kan essentieel zijn om positieve veranderingen te bevorderen. Bespreek je doelen en triggers met hen, zodat ze je kunnen aanmoedigen en helpen om nuchter te blijven. 

4. Zoek professionele hulp

Hoe hard je er ook aan werkt, stoppen met binge drinken is niet makkelijk. Daarom kan het voor sommigen nuttig zijn om hierbij professionele hulp te zoeken. Denk hierbij aan therapeuten, counselors, of groepstherapie. Deze kunnen als ondersteunend kader bieden om de onderliggende problemen aan te pakken. Daarnaast kunnen ze je helpen met het ontwikkelen van gezondere copingmechanismen om ervoor te zorgen dat je neiging om te binge drinken op lange termijn weg blijft. 

Een van de professionele middelen die je kan helpen om van binge drinken af te komen is hypnotherapie. Deze vorm van therapie gaat ervan uit dat je niet geboren bent met de drang om te binge drinken, maar dat je dit jezelf aangeleerd hebt. Om deze reden is het dus ook mogelijk om het weer af te leren. Samen met de therapeut ga je daarom als eerste aan de slag met het achterhalen van de onderliggende reden die je ertoe leidt om te binge drinken. Nadat deze is vastgesteld ga je door middel van hypnose aan de slag om het negatieve patroon te doorbreken en je weer de controle terug te geven over je drankgebruik. Mocht dit als een aanpak klinken die bij jou past, kijk dat eens naar de hypnotherapie van Kevin Boeren. Samen met hem kan je aan de slag gaan met het aanpakken van het binge drinken, zodat jij weer kan gaan genieten van je leven!

Scroll naar boven